Så tar du dig genom mörkret

Det blir mörkare, mörkare och mörkare. Och i slutet på oktober ställer vi om klockan så att solen går ner ytterligare en timma tidigare. Hur tar man sig igenom mörkret på bästa sätt egentligen? Vi har några tips att tänka på för att ge kroppen en liten extra boost av energi och inte fastna i negativa tankar.

Håll en fast dygnsrytm
Sömnforskare säger att hjärnan har lite svårt att veta vad klockan är när vi inte får lika mycket dagsljus som vanligt under hösten och vintern. Under den här perioden sover vi ofta mer, utan att känna att vi blir piggare. För att se till att kroppen kommer in i en bra rytm där vi får lagom med sömn är det därför viktigt att hålla samma sovtider under både veckodagarna och helgen. Det hjälper din kropp och hjärna att

Planera dina mellanmål
Människans instinkt är att fylla på med kolhydrater när vi går mot mörkare och kallare tider helt enkelt för att detta är vad vi behövde göra för flera hundra år sen för att överleva vintern. Nu har vi inte samma behov, men instinkten finns kvar och sötsuget smyger sig ofta på. Se därför till att ha bra näringsrika mellanmål som kan hålla ditt blodsocker i schack under dagen. Det kan vara nötter, mörk choklad eller en bar. En jämn blodsockernivå håller dig pigg hela dagen!

Sprid positiv energi
Visste du att vi får endorfiner och oxytocin av att vara tacksamma och generösa? Dessa hormoner får oss att må bra, och vi kan faktiskt framkalla dem själva! Ta för vana att skriva ner saker du är tacksam för varje dag och var generös mot andra. Håll upp dörren för en främling, släpp fram någon i kön eller bjud en kollega på kaffe. Vi mår bra när vi gör någonting för någon annan!

Förnya dig
Starta upp något renoveringsprojekt, gå en kurs eller testa en ny träningsform. Att göra nya saker eller förändra något ger oss en boost av energi och låter oss kanske träffa nya människor som kan ge oss inspiration. Försök få med dig en kompis så blir glädjen och energin dubbel!