Bättre demensvård med igenkänning och tröst

Nina Antikainen är en av finalisterna i det ärofyllda priset Queen Silvia Nursing Awards 2023. Priset är instiftat för att hedra Drottning Silvias mångåriga engagemang för bättre kvalitet i vården av äldre och personer som lever med demenssjukdom. Tävlingen är öppen för sjuksköterskor, undersköterskor och studerande inom dessa yrken i Sverige, och man deltar genom att skicka in sina idéer och innovationer för att förbättra kvaliteten på äldreomsorgen, med särskilt fokus på vård av personer som lever med demens.

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag är 58 år och har två vuxna barn, en dotter och en fosterson. Jag är en social och glad person som tycker om att resa, upptäcka nya platser och umgås med vänner. Långa härliga promenader är också något jag uppskattar mycket.

Vad har du för bakgrund inom yrket?

Jag är utbildad undersköterska och Silviasyster och har jobbat inom vården sedan 80-talet. Mitt mål har alltid varit att få så bred kunskap som möjligt, så jag har gått många utbildningar och läst nya kurser genom åren. Jag har arbetat inom många olika instanser, bland annat akutsjukvård, äldreomsorg, LSS och psykiatrin. Utöver det har jag haft roller som enhetsansvarig och samordnare, och har nu också en chefs-utbildning i ryggen.

Varför har du valt att fokusera på att jobba med vård av äldre?

Tack vare mina förebilder Florence Nightingale och Barbro Beck Friis brinner jag för att vara en hjälpande hand till personer med en kognitiv svikt. Att vara bidragande till att någon får en god livskvalité och en värdigt och en meningsfull tillvaro är bland det viktigaste vi kan göra.

Vad jobbar du på för uppdrag just nu?

Just nu jobbar jag som undersköterska på ett äldreboende i Jokkmokk. Jag trivs toppenbra och har blivit väl mottagen av arbetslag och ledning. Arbetsteamet är mycket sammansvetsat och ger en god omsorg. Att arbeta för Prime Care gör mig stolt då vi har en bra kontakt och en bra konsultchef. Jag skulle verkligen rekommendera andra att arbeta som konsult hos dem.

Berätta om ditt finalistbidrag till Queen Silvia Nursing Award Sverige 2023.

Jag vill bidra till en förbättrad omsorg inom demensvården och har därför skapat ett häfte, “Att mötas i tanken”. I häftet har jag samlat korta texter från verkliga händelser som kan kopplas till lagar och riktlinjer inom vården för att på ett enklare sätt förstå dem. Häftet är tänkt som ett komplement till studiematerial, för att göra det enklare att sätta sig in i situationer som kan uppstå med fokus på den drabbade. Jag vill att det ska skapa både igenkänning och tröst för alla.

Hur känns det att vara en av finalisterna?

Det är en så stor ära att jag har blivit utvald som finalist i Queen Silvia Nursing Awards, om jag vann skulle det betyda så otroligt mycket. Framför allt skulle det ge mig möjligheten att sprida mer kunskap och få fler att arbeta inom äldreomsorgen och demensomsorgen. Nu är det bara att vänta med spänning till den 22 december då vinnarna meddelas. Till dess är jag kvar här i Jokkmokk och arbetar med uppdrag inom vården. Här är en ljuvlig miljö med underbara vinterdagar och norrskensnätter. Det är också en del av det fina i detta yrke, att jag som konsult hos Prime Care får möjligheten att resa runt och arbeta i vårt vackra land.

 

Ta del av häftet här: “Att mötas i tanken”