“Lönen är en absolut fördel också”

Sofia Wahlbeck började sin karriär som sjuksköterska 2016 men har jobbat som konsult för Prime Care sedan 2018. Hon bor tillsammans med sin sambo och hund i ett hus utanför Örnsköldsvik. Sofia som är ny inom konsultlivet valde att börja jobba för Prime Care på grund av våra kollektivavtal och bra utbud av olika uppdrag. 

– Prime Care är mitt första bemanningsföretag som jag jobbat för och jag valde det för att jag kände mig trygg i deras avtal. De har kollektivavtal och pension enligt ITP 1. Man behöver inte oroa sig för att bli utan lön vid sjukdom utan de följer kollektivavtal. Det var en viktig komponent då jag inte kunde något om livet som konsult sedan tidigare, berättar Sofia.

På frågan om vad det bästa med att jobba som konsult för Prime Care svarar Sofia att det är att hon får bestämma sitt schema själv. Sofia har erfarenhet från att jobba som sjuksköterska för landstinget och säger att hon kan planera sitt liv på ett helt annat sätt än vad hon kunde i sitt jobb där.  

– Jag behöver inte vara orolig att jag inte kommer få min semester godkänd, eller över att bli inbeordrad mitt i helgen. Jag kan dessutom välja vilken patientgrupp jag vill jobba med och hur mycket jag vill jobba. Lönen är en absolut fördel också. Jag behöver inte jobba ihjäl mig för att få mitt liv att gå runt, fortsätter Sofia.

Att dessutom ha tid för återhämtning ser Sofia som en klar fördel och förklarar att det är väldigt viktigt i ett stundvis stressigt yrke. Fördelarna är många, inte minst för Sofia, men också för hennes sambo och hund.

– Vi kan planera att åka iväg när det passar oss, och jag kan anpassa mina tider med min sambo så att vi har tid för våran hund utan problem. Det finns tid för ett liv utanför jobbet, till att umgås med vänner, gå ut och äta och så mycket mer.

Vad är ditt bästa jobbminne för Prime Care?
Mitt bästa jobbminne är när min konsultchef anordnade julbord för mig och mina tre kollegor i Västernorrland för något år sedan. Det var jättemysigt. Att hon tog sig den tiden, att bjuda oss på detta, trots att vi bara var fyra stycken. Jag kände även att jag kom närmare min konsultchef då jag fick träffa henne personligen. Vi hade det supertrevligt den kvällen. Man får en känsla av att dom inte tar en för givet. Utan att dom faktiskt uppskattar det man gör. 

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Att våga fråga om det är något man inte stött på tidigare, till exempel ett nytt journalsystem eller en ny maskin. Det som kan vara bra att veta när man jobbar som bemanningspersonal är att man oftast får 1–2 dagars inskolning, vilket främst handlar om avdelningens rutiner. Därför är det viktigt att man redan innan är trygg i sin yrkesroll och öppen för nya utmaningar. Och om man aldrig jobbat via bemanning är ett företag med kollektivavtal att föredra då man slipper fundera på alla avtal man måste göra annars.