”Jag har fått mer tålamod och är mer lyhörd”

Belgees Mohammed Asad är undersköterska och har sedan 2 år tillbaka arbetat som konsult hos Prime Care. Hon beskriver sig själv som en väldigt positiv, glad, hjälpsam och engagerad person, men framför allt att hon är nyfiken med lätt att lära, vilket hon också är väldigt intresserad av. Där kommer konsultlivet väl till hands då hon får många möjligheter till just det.

– Jag har lätt för att lära mig nya saker och tycker att det är kul, jag vill utvecklas så mycket som möjligt inom mitt yrke.

Det var också en av anledningarna till att Belgees valde att bli konsult hos Prime Care. Hon kände att hon behövde mer erfarenhet och såg chansen till det i konsultlivet och alla olika uppdrag som finns att skriva upp sig på.

– Jag vill ha mer erfarenhet eftersom det är viktigt för min lärdom.

Men det är inte bara kunskap inom yrket som lockar Belgees till Prime Care. Konsultlivet har också fört med sig goda effekter i hennes privatliv.

– Jag har fått mer tålamod och är mer lyhörd, vilket såklart också är bra i mitt jobb, att jag har lättare att lyssna och ta till mig det mina patienter vill förmedla.

Vad är det bästa med att jobba som konsult?

Det bästa med att jobba som konsult är att få dela erfarenheter med mina patienter för att på så sätt skapa relationer mellan varandra.

Ditt bästa jobbminne för Prime Care?

Mitt bästa minne är när vi firade jul med mina kollegor samt cheferna inom prime care. Det var väldigt trevligt.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?

Det man ska tänka på, enligt mig, är att ha mycket tålamod. Inte stressa så mycket, men även att vara noga med att bilda sig en uppfattning om patienternas behov.


”Uppdragen håller en ajour i professionen”

Conny Lindberg har många strängar på sin lyra. Han är född och uppväxt i Malmö där han nu bor med sin sambo, och tillsammans har de tre vuxna barn. Förutom en lång karriär som sjukgymnast, vilken han inledde 1982, har han dessutom studerat vidare till specialist inom rörelse- och stödjeorganens funktion och problematik.

På fritiden tävlar han sedan 2005 i triathlon, och sedan 2010 på nationell och internationell toppnivå. Äventyr och utmaningar är alltså inget nytt för Conny som på frågan om vad konsultlivet fört med sig för fördelar svarade:

– Uppdragen håller en ajour i professionen, man får nya vänner och kollegor, dörrar öppnar sig för nya upptåg och äventyr i tillvaron och man kan avlasta och sätta lite guldkant för kollegor på en pressad arbetsplats.

Att det blev just Prime Care hade sina förklaringar. Conny hade hört av dem tidigare i andra sammanhang. Och då sambon, som är narkossköterska, haft positiva upplevelser av konsultlivet, kände Conny att det var värt att testa på. Allt det, plus att han hittat ett uppdrag han kände passade honom, bidrog till att han valde att kontakta Prime Care. Då gick allt av bara farten.

– Jag skrev till Prime i mitten av augusti om ett fem-månaders uppdrag och började arbeta i slutet av augusti.

Connys kontaktperson hos Prime Care blev Ida Lund, bemanningskoordinator. Och kontakten med Ida minns Conny som bra och effektiv.

– Vi fick fin och tät kontakt, och uppstarten av uppdraget var väldigt effektivt från Primes sida.

Vad är det bästa med att jobba som konsult?

Att få dela med sig av kunskap, nya erfarenheter, att träffa nya kollegor och lära av dem. Men också att det är ett tidsbestämt uppdrag med bra lön, där även pension, friskvårdsbidrag och semesterersättning finns med i beräkningarna.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?

Du kallas konsult, men var du än arbetar är du initialt en lärjunge med mycket, utöver ditt yrke, att sätta dig in i innan konsultandet kommer i gång. Man får vara en flexibel kollega och, utifrån den kunskap man har, på bästa sätt komma in i gänget. Du får hjälp av erfarna konsulter att komma in i arbetet, men det räcker inte alltid. Det behövs ofta assistans av ordinarie personal, och det är viktigt att vara tacksam inför det. Utöver det krävs det goda kunskaper, intresse, flexibilitet, hårt arbete och att förstå behovet för uppdraget. Men att bli en i gänget är avgörande.


”Det är ingen hemlighet att konsultersättningen är högre än den lön jag hade innan”

Kristian Lund är före detta elitidrottare och numera domare på elitnivå. I 14 år, sedan 2008, har han dessutom också arbetat inom sjukvården som fysioterapeut. Där har han till slut landat i en konsulttjänst hos Prime Care. Ett jobb som för med sig många fördelar.

– Att jag arbetar som konsult frigör tid att vara mer hemma, både för mig och min sambo, då vi inte längre behöver vara två heltidsarbetande vuxna i hushållet. Vilket barnen, och hunden, uppskattar, säger Kristian.

Att arbeta som konsult ger inte bara Kristian friheten att själv styra över sina arbetstider, det för också med sig andra fördelar. Bland annat grundtrygghet i form av kollektivavtal, semester, försäkringar och pension. Men också stöttande och engagerade konsultchefer, ett socialt yrkesnätverk och kanske framför allt bättre betalt, i jämförelse med andra arbetsformer.

– Det är ingen hemlighet att konsultersättningen är högre än den lön jag hade innan som anställd i regionen, säger Kristian.

På frågan om varför Kristian valde att bli konsult hos Prime Care var svaret:

– Jag fick ett bra intryck av Prime direkt vid första kontakten, min kontakt Elin har alltid varit tillgänglig för frågor och funderingar. Att jag sedan fått uppdrag som passar, både i förhållande till geografi och tjänstgöringsgrad, gör att jag varit helnöjd med Prime.

Ditt bästa jobbminne för Prime Care?
Jag har ingett speciellt minne, men jag känner varje dag att jag gör skillnad för mina patienter och kollegor.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?

För mig känns det som att jag har kommit till en punkt i karriären där konsultjobb passar perfekt, jag har hunnit få den erfarenheten och tryggheten i yrket som krävs för att kunna bidra mer eller mindre direkt på en ny arbetsplats.


”Konsultlivet gör det möjligt för mig att prioritera barnen”

Anna Henriksson arbetar som sjuksköterska sedan 10 år tillbaka och nu som konsult för Prime Care, hon bor strax utanför Stockholm med sin man och deras två små barn. Arbetet som konsult för med sig många fördelar i livspusslet. För Annas del innebär det mer tid till att umgås med vänner, fixa i trädgården och renovera det gemensamma huset. Men framför allt mer tid till barnen.

– Min yngsta är bara tre år gammal och det är en oerhört stor fördel att kunna vara ledig med henne så mycket det bara går medan hon ännu är så liten, säger Anna.

När Anna kan styra arbetstiderna själv hinner hon även hitta tid till vila mellan arbetspassen och familjelivet, och lönen gör det dessutom möjligt att jobba mindre än heltid.

– Att vara utvilad mellan arbetspassen ger mig en stor arbetsglädje och jag hinner längta tills nästa uppdrag. Jag har även ett barn med en kronisk diagnos, vilket gör att allt kring honom tar enorm kraft, tid och arbete från oss föräldrar. Konsultlivet har gjort att jag orkar med denna tuffa uppgift samtidigt som jag kan jobba flexibelt och få ut en bra lön.

Att Anna valde Prime Care som arbetsgivare berodde på många olika faktorer. Framför allt letade hon efter ett seriöst konsultföretag med kollektivavtal, ett gott bemötande och uppdrag på kontinuerlig basis. Allt detta fann hon hos Prime Care.

– Jag fick en så god känsla i min första kontakt med min konsultchef och vice VD, Camilla Backman. Hon sköter all kontakt med mig och kunderna utomordentligt. Hon är snabb, serviceinriktad och har med bravur löst alla situationer jag ställts inför där jag behövt hennes hjälp.

Vad är ditt bästa jobbminne för Prime Care?

Det var när jag fick en blomma hemsänd till mig från det företaget jag varit konsult hos. Det gladde mig lång tid efteråt. Att bli bemött av så mycket värme och glädje när man kommer och hjälper kunden fylla sina luckor har givit många fina minnen, man känner sig uppskattad och betydelsefull. 

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?

Man bör vara noga med att företaget är seriöst, har kollektivavtal och kan erbjuda uppdrag regelbundet så man inte riskerar att stå utan uppdrag. Att vara noga i sitt val inledningsvis tjänar man stort på i längden. Man bör även tänka på att ha en ekonomisk buffert att ta av, för oväntade händelser, då anställningsformen är otryggare än en tillsvidareanställning. Till sist ska man våga prova. Det finns gott om jobb som konsult och att pröva sina vingar är mitt bästa råd - du kommer inte ångra dig!


”Det är lyxigt att få ihop en perfekt matchning”

Ingalill Björling är konsultchef och kundansvarig på Prime Care sedan 2019. Här får du lära känna henne lite mer.

Därför valde jag mitt yrke: 

– Det bästa med att vara konsultchef är att få träffa och prata med alla fantastiska ”primeare” och kunder. De är alltid glada och tacksamma och det sprids till mig med. Det är så lyxigt när man får ihop den rätta matchningen med kund och undersköterskor, personliga assistenter eller vårdbiträden. Det som lockar är servicen, lösningsorienteringen och möjligheten att alltid presentera bra personal till uppdragsgivarna.

Starkaste drivkraft i och utanför jobbet: 

– Utmaningarna ligger alltid i att envist få till det till det bästa på ett positivt sätt. Jag är så både i jobbet och privat: Jag ser allting på ett positivt sätt och att allt ordnar sig.

Då känner jag mig riktigt stolt över mitt jobb:

– När konsulterna ringer tillbaka och tackar för matchningen på uppdragen. Och kunden säger tack för att de kom.

Då känner jag mig riktigt stolt över en kollega på Prime:  

– Jag är alltid stolt över mina kollegor.

Berätta om en rolig eller annorlunda händelse på jobbet:  

– Det är roligt och utmanande att få kontakt med och hjälpa till med bemanning till utländska bolag. Just nu är höjdpunkten att äntligen få träffa kunder och kolleger igen efter covid-19-restriktionerna!


Salma Mugure – undersköterska

”Det är helt perfekt som student men också som förälder”

Salma Mugure är en glad 34-årig 3-barnsmamma från Södertälje. Hon är utbildad undersköterska sedan 2010 och studerar just nu till sjuksköterska. Sitt ursprung har hon i Kenya men hon har bott i Sverige sedan barnsben. Hon beskriver sig själv som en ambitiös person som är bra på att samarbeta och skapa förtroendefulla relationer med både kollegor och patienter. 

– Jag är en trygg och stabil person med en positiv inställning och hög kompetens. Jag älskar sociala sammanhang där man får sprida glädje, skratta, laga mat och bjuda av sig själv. Det räcker med ett leende för att förgylla en persons vardag. 

Salma berättar om hur det kommer sig att hon valde att börja jobba som konsult för Prime Care. Två av anledningarna var flexibiliteten och tryggheten.

– Jag minns när jag satt på rekryteringsintervjun och konsultchefen pratade om vikten av att varje anställd hos dem är skyddad. Det är något som saknas på många arbetsplatser vilket leder till att personalen mår dåligt.

Att känna sig uppskattad och omhändertagen är också jätteviktigt för Salma. Där spelar konsultchefen en viktig roll. Inför varje uppdrag har konsultchefen på Prime Care redan banat vägen för Salma och hennes kollegor. Vilket Salma uppskattar, då hon kan vila i tryggheten att det sätts en hög standard på att till exempel riktlinjer följs, och att tillgång till skyddsmaterial finns på plats.

– Jag tycker personligen att uppbackningen som jag får från min konsultchef är jätteviktig. Det är då förtroende skapas och man känner att det man gör räknas och är betydelsefullt.

För många av Prime Cares kunniga medarbetare är möjligheten till att styra sin egen vardag något som väger tungt i valet att bli konsult. Att kunna påverka när och var man vill jobba skapar en stor frihet och balans mellan privatliv och arbetsliv. Salma håller med.

– Det är helt perfekt som student men också som förälder, att själv kunna styra upp och välja när jag kan jobba. Sen är det spännande att komma på olika uppdrag, träffa nytt folk och dra lärdom av andras erfarenhet och kunskap. Samtidigt som jag får lämna mitt pränt av den erfarenheten och kunskapen som jag bär med mig i ryggsäcken.

 Vad är ditt bästa jobbminne för Prime Care?
Det var mitt första uppdrag på IMA på KS. Sättet jag bemöttes på och togs om hand fick mig att känna mig som hemma. Konsultchefen hade redan i förväg pratat med omvårdnadschefen på avdelningen och sett till så att allt gick väl till innan jag ens var på plats. Ssk på avdelningen var helt fantastiska och de uppskattade att jag var där. Jag fick en rundvandring på olika avdelningar men även lära mig nya saker som kommande ssk. Det är en upplevelse jag aldrig glömmer för jag minns att jag var nervös då jag inte jobbat på sjukhuset på ett par år. Men konsultchefen var så underbar och sa att jag skulle klara av det helt galant och att omvårdnadschefen faktiskt välkomnade mig trots att jag inte varit på sjukhuset på ett tag, då jag jobbat på kontor som samordnare innan jag upptog mina studier.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Att man faktiskt har ett sinne för att jobba med människor, och att man alltid sätter patienten eller brukaren i första rummet. Ens bemötande, engagemang och förmåga att anpassa sig är avgörande då man jobbar med människor. Har man svårt med detta så skulle jag rekommendera att man tänker till då man också representerar hela företaget, namnet Prime. Och att man är företagets ansikte utåt och inte bara kommer till en arbetsplats för att jobba och tjäna pengar och utgå från jaget.


”Jag får behålla kakan och äta den”

Anna Gillisdotter är legitimerad arbetsterapeut sedan januari 2015, och som hon själv säger, en hundnörd som lägger i stort sett hela sin fritid på sina två tollare. Och där är friheten som konsult hos Prime Care en klar fördel.

– Det bästa är att jag kan gå hem när min arbetsdag är slut utan dåligt samvete, eftersom jag verkligen får tid att utföra mitt arbete som konsult. Jag tycker att det är otroligt givande att få styra mitt eget schema så pass mycket. Det bidrar till att jag får utöva mitt fritidsintresse mycket mer än jag annars hade kunnat, berättar Anna.

Anna driver eget företag och hyr ut sig som konsult till olika bolag. Prime Care är de som främst kunnat erbjuda attraktiva uppdrag och även ge en konkurrensmässig ersättning till henne. Hon berättar att det är en stor frihet att själv få bestämma över sina arbetstider och uppdrag. Och en annan fördel är också att få möta många olika arbetsplatser och många olika områden inom vården, vilket hon anser vara utvecklande och lärande för yrkesutövandet.

– Det har aldrig varit några problem med att ha kontakt med Prime Care, de är alltid tillgängliga och svarar snabbt på mina frågor. De letar även uppdrag till mig och erbjuder sådant som de tror skulle kunna passa mig utifrån mina önskemål och preferenser. De svarar alltid på frågor och återkopplar om olika uppdrag vilket jag uppskattar mycket, fortsätter Anna.

Att ha möjlighet att arbeta mycket mer patientnära är också något positivt som kommer med konsultlivet då man är där för att främst utföra sitt yrke och inte lägga tid på annat som i vanliga fall kan komma med en yrkesroll.

– Jag tycker att jag får behålla kakan och äta den genom att arbeta som konsult, eftersom jag får plocka ur de bästa delarna i mitt yrke. Oftast är man dessutom väldigt uppskattad som konsult eftersom man är efterlängtad, man kan komma till platser där det finns vakanser och det en del arbete som blivit liggande. Det är väldigt roligt att få komma då och göra en insats, säger Anna.

Ditt bästa jobbminne för Prime Care?
Jag hade ett uppdrag där jag endast arbetade med att hjälpa hemmaboende att få elrullstolar förskrivna. Det innebär en otroligt stor frihet för personer som är beroende av hjälpmedel i sina förflyttningar att få en elrullstol, eftersom de inte blir lika beroende av andra eller sin egen ork.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Jag tror att man behöver känna sig trygg i sin yrkesroll och vara beredd på att sätta in sig i arbetet snabbt på vissa arbetsplatser. Man behöver vara tydlig gentemot kunden om sina kunskaper men också lyhörd för önskemål.


Maria Carmona, undersköterska

”Jag uppskattar verkligen alla möjligheter”

Maria Carmona är undersköterska till yrket och arbetar nu som konsult för Prime Care. Hon fick höra om konsultlivet genom en bekant till en kompis som tidigare hade jobbat för Prime. Och det hon fick höra gav henne stora förhoppningar och resulterade i att hon sökte jobb så fort hon var klar med sin undersköterskeutbildning.

– Det bästa med att jobba som konsult är att jag känner mig fri. Jag kan jobba som det passar mig, hur mycket jag vill. Och jag är mycket nöjd med stödet jag känner att jag får från min konsultchef och från teamet som ser till att allt fungerar.

Maria beskriver sig själv som en glad och positiv människa som är öppen för nya utmaningar och nyfiken på kunskap. Och att jobba som konsult för Prime Care innebär just det – ett stort urval av utmanande jobbmöjligheter och ny kunskap inom vård och omsorg

– För mig passar det väldigt bra, att få lära känna olika enheter och många personer. Ingen dag är den andra lik.

Konsultlivet för med sig många fördelar, inte bara i yrkeslivet, utan även privat. Att hela tiden ha möjlighet att utvecklas är för Maria väldigt uppskattat.

– En fördel för mitt privatliv är att jag lär mig att hjälpa människor på många olika sätt då jag utvecklas varje gång jag slutar ett uppdrag. Och när jag kommer till nästa har jag med mig den erfarenheten, som hjälper mig att göra ett mer kvalificerat arbete. Jag uppskattar verkligen alla möjligheter jag får för att komma långt i mitt yrke, och den inre utvecklingen för mig som person.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Tänk på att det finns stora möjligheter att få prova på olika jobb. Och tack vare det kan vi hitta det vi gillar att arbeta mest med, få lärorika upplevelser och träffa många olika människor. Men det är mycket viktigt att tänka på att vi är Prime Cares ansikte utåt, och att jobbet man utför håller hög kvalitet.


"Lönen är en absolut fördel också"

Sofia Wahlbeck började sin karriär som sjuksköterska 2016 men har jobbat som konsult för Prime Care sedan 2018. Hon bor tillsammans med sin sambo och hund i ett hus utanför Örnsköldsvik. Sofia som är ny inom konsultlivet valde att börja jobba för Prime Care på grund av våra kollektivavtal och bra utbud av olika uppdrag. 

- Prime Care är mitt första bemanningsföretag som jag jobbat för och jag valde det för att jag kände mig trygg i deras avtal. De har kollektivavtal och pension enligt ITP 1. Man behöver inte oroa sig för att bli utan lön vid sjukdom utan de följer kollektivavtal. Det var en viktig komponent då jag inte kunde något om livet som konsult sedan tidigare, berättar Sofia.

På frågan om vad det bästa med att jobba som konsult för Prime Care svarar Sofia att det är att hon får bestämma sitt schema själv. Sofia har erfarenhet från att jobba som sjuksköterska för landstinget och säger att hon kan planera sitt liv på ett helt annat sätt än vad hon kunde i sitt jobb där.  

- Jag behöver inte vara orolig att jag inte kommer få min semester godkänd, eller över att bli inbeordrad mitt i helgen. Jag kan dessutom välja vilken patientgrupp jag vill jobba med och hur mycket jag vill jobba. Lönen är en absolut fördel också. Jag behöver inte jobba ihjäl mig för att få mitt liv att gå runt, fortsätter Sofia.

Att dessutom ha tid för återhämtning ser Sofia som en klar fördel och förklarar att det är väldigt viktigt i ett stundvis stressigt yrke. Fördelarna är många, inte minst för Sofia, men också för hennes sambo och hund.

- Vi kan planera att åka iväg när det passar oss, och jag kan anpassa mina tider med min sambo så att vi har tid för våran hund utan problem. Det finns tid för ett liv utanför jobbet, till att umgås med vänner, gå ut och äta och så mycket mer.

Vad är ditt bästa jobbminne för Prime Care?
Mitt bästa jobbminne är när min konsultchef anordnade julbord för mig och mina tre kollegor i Västernorrland för något år sedan. Det var jättemysigt. Att hon tog sig den tiden, att bjuda oss på detta, trots att vi bara var fyra stycken. Jag kände även att jag kom närmare min konsultchef då jag fick träffa henne personligen. Vi hade det supertrevligt den kvällen. Man får en känsla av att dom inte tar en för givet. Utan att dom faktiskt uppskattar det man gör. 

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Att våga fråga om det är något man inte stött på tidigare, till exempel ett nytt journalsystem eller en ny maskin. Det som kan vara bra att veta när man jobbar som bemanningspersonal är att man oftast får 1–2 dagars inskolning, vilket främst handlar om avdelningens rutiner. Därför är det viktigt att man redan innan är trygg i sin yrkesroll och öppen för nya utmaningar. Och om man aldrig jobbat via bemanning är ett företag med kollektivavtal att föredra då man slipper fundera på alla avtal man måste göra annars. 


”Se behoven och inte det runt om"

Alexandra Sandgren är legitimerad sjuksköterska sedan 8 år tillbaka och bor i Stockholm. En av anledningarna till att hon valde att bli konsult för Prime Care är enligt Alexandra enkel, Prime är ett etablerat och välkänt bemanningsföretag. Och förutom att Prime Care har en stadig grund att stå på ser hon även andra fördelar.

– Jag kan styra min tid och få kontroll över mitt liv på ett helt annat sätt än om jag är fast anställd. Det gör även en stor skillnad rent pengamässigt, berättar Alexandra.

 Att självbestämmandet är en stor fördel, framförallt för Alexandras privatliv, är självklart. Men arbetet som konsult för även med sig viktiga lärdomar i arbetslivet.

– Det bästa med att arbeta som konsult är att jag får möjligheten att utvecklas och få en bredare kunskap om olika arbetsområden. Det är även roligt att få självinsikt och öva på att anpassa sig och vara lyhörd och uppmärksam till olika behov. Eftersom det ser olika ut på olika arbetsplatser, säger Alexandra.

Vad är ditt bästa jobbminne för Prime Care?
Det finns många bra minnen, men för mig är det ett pågående minne, att jag alltid blir bra bemött. Jag får snabbt kontakt med Prime Care om jag behöver det, vilket är viktigt, och att det är högt i tak.

Vad ska man tänka på om man vill bli konsult?
Som konsult bör man tänka på att erbjuda den tjänst som kunden betalar för. Det vill säga man ska fylla en plats där man som sjuksköterska ska arbeta med hela sin kompetens, att vara lyhörd och öppensinnad och se behoven, inte det som stressar runt om. De arbetsplatser som behöver bemanning är ofta i en skör situation med personal som redan arbetar hårt. Därför är det extra viktigt att man hela tiden strävar efter att vara till hjälp och inte till last.